Sirkulær økonomi i Norge

2018-03-21

Deloitte har i løpet av høsten 2017 gjennomført en undersøkelse på vegne av Circular Norway om sirkulærøkonomi ved å bruke rammeverket ‘Ten Types of Innovation’ utarbeidet av Monitor Deloitte. Studien omfattet en analyse og sammenligning av 50 av de største norske selskapene og 50 internasjonale pionerer innen sirkulær økonomi, basert på offentlig tilgjengelig informasjon. Studien indikerer i hvilken grad de norske bedriftene benytter seg av sirkulærøkonomiske innovasjoner som et tiltak eller prosess for å underbygge sirkulærøkonomi.

Hovedfunnene fra rapporten:

  • Norske bedrifter innoverer primært innen prosesser, nettverk, og produktegenskaper. Selv om de norske bedriftene bruker hele innovasjonsskalaen, har de et uutnyttet potensiale til å ta i bruk en enda større del av innovasjonsskalaen inkludert kanaler, struktur, merkevare, produktsystem og inntektsmodell.
  • Handelssektoren synes å være den mest modne bransjen med høyest antall gjennomsnittlige typer innovasjoner per selskap. Bank og finans har lavest gjennomsnitt av alle bransjer hvilket indikerer liten grad av bevissthet.
  • Børsnoterte selskaper scorer lavere enn ikke børsnoterte selskaper, til tross for at børsnoterte selskap har strengere krav når det gjelder åpenhet samt rapportering på bærekraft og klimautslipp.
  • Finland og Norge er på mange måter like når det gjelder innovasjon innen sirkulærøkonomi. Til tross for at Finland fikk sirkulærøkonomi på agendaen tidligere, viser studien at Norge har flere antall innovasjoner per selskap. Samtidig ser vi at Norge fremdeles har veldig store muligheter for å bruke digitale verktøy til å skape nye sirkulærøkonomiske forretningsmodeller.

Last ned og les rapporten her.

Les mer om sirkulærøkonomi.

 

Indsæt social sharing 1

Indsæt social sharing 2

Indsæt social sharing 3

Last nedDeloitte bruker opplysninger om din bruk av våre digitale kanaler (hjemmesider, nyhetsbrev, påmeldingsskjema m.m.) og seminardeltakelse for å få innsikt i hvilke av våre tjenester som kan interessere deg.

Du kan når som helst enkelt trekke tilbake samtykket du gav oss ved å melde deg av vårt nyhetsbrev via linkene du finner nederst i tilsendt mail, eller ved å sende oss en melding via vårt kontaktskjema.

Utfyllende informasjon om hvordan Deloitte behandler personopplysninger finnes i vår personvernerklæring.

 

Kontakt

Andreas Enger

Partner

[email protected] | +47 901 31 228

 
 

Kathrine Søndergaard

Project manager

[email protected] | +47 976 69 969