Blokkjeder i offentlig sektor

2018-03-16

På bestilling fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet har Deloitte utarbeidet en rapport om potensialet og utfordringene knyttet til bruk av blokkjeder (på engelsk «blockchain») i offentlig sektor.

Ja, kanskje det er en hype, et buzzord hvor visjonene er større enn hva som kan forventes. Samtidig mener vi at vi er forsiktige med vårt anslag om en årlig gevinst på 15 milliarder kroner omtrent ti år frem i tid.

Les regjeringens omtale av rapporten her.

Her vil lite skje av seg selv, og utviklingen vil holdes tilbake om det ikke eksisterer sterke insentiv for forbedring og endring.

Det finnes allerede eksempler på bruk av blockchain i offentlig sektor i andre land, med pilotprosjekter på konkrete bruksområder. Det er en nødvendighet å legge til rette for utstrakt eksperimentering i Norge. Om offentlig sektor i Norge tør å eksperimentere med bruken av blokkjeder, kan gevinsten bli stor.

I Nederland har regjeringen satt i gang 30 prosjekter for å undersøke mulighetene ved teknologien, i India har de mål om å opprette en fullverdig offentlig infrastruktur ved bruk av blokkjede og i Estland åpnet øynene seg for teknologien etter alvorlige cyberangrep for drøyt ti år siden.


Les rapporten «Distribuert sannhet» via skjemaet på denne siden.

 
 

Indsæt social sharing 1

Indsæt social sharing 2

Indsæt social sharing 3

Last nedDeloitte bruker opplysninger om din bruk av våre digitale kanaler (hjemmesider, nyhetsbrev, påmeldingsskjema m.m.) og seminardeltakelse for å få innsikt i hvilke av våre tjenester som kan interessere deg.

Du kan når som helst enkelt trekke tilbake samtykket du gav oss ved å melde deg av vårt nyhetsbrev via linkene du finner nederst i tilsendt mail, eller ved å sende oss en melding via vårt kontaktskjema.

Utfyllende informasjon om hvordan Deloitte behandler personopplysninger finnes i vår personvernerklæring.

 

Kontakt

Arne Magnus Johnsen

Senior Manager

[email protected] | +47 916 82 310

 
 

Kirsti Tranby

Partner

[email protected] | +47 974 07 663

 
 

Stein Bjørnstad

Director

[email protected] | +47 952 68 712

 
 

Katrine Minken

Partner

[email protected] | +47 977 59 010