Flere verktøy i lovgiverens kasse

The regulator’s new toolkit

2019-02-19

Den som har fått i oppgave å regulere et nytt felt har grunn til å føle seg litt fortvilet, men også litt takknemlig. Det finnes en rekke eksempler på at ny teknologi som er vanskelig å regulere, for eksempel blokkjeder og kunstig intelligens, også kan være til stor nytte for lovgiveren.

I alle industrialiserte land ligger det en bunke med reguleringsutfordringer som kan overvelde den som skal garantere likebehandling, HMS og konkurransedyktige betingelser. Antall patentsøknader og lisenssøknader vokser i takt med spørsmål om hvordan man egentlig skal beskatte en beholdning av kryptovaluta eller om krypterte data fortsatt er en personopplysning. Deloitte påstår at det finnes gode alternativer til å ansette 1000 flere i den sentrale statsforvaltningen.

Den nye verktøykassen rommer mye
Ett rom i lovgiverens nye verktøykasse inneholder teknikker som stammer fra design og programvareutvikling. De samme teknikkene som en designer bruker for å utvikle et brukergrensesnitt – kundereise, design thinking og bruk av prototyper – kan også løse et regulatorisk dilemma.

Et annet rom i lovgiverens verktøykasse er full av teknologi, og mange av de teknologiene som skjuler seg under merkelappen «digitalisering» har interessante anvendelsesområder i forvaltningen. Med stordata og kunstig intelligens kan skattemyndighetene kanskje utvikle digitale takstmenn som ganske presist verdsetter fritidseiendom, eller algoritmer som peker ut potensielle tilfeller av hvitvasking. Hvis vi kobler sensorer til kritisk infrastruktur, kan vi avdekke feil og brister og unngå en voldsom regulatorisk innsats fulgt av en voldsom inspeksjonsaktivitet. Deloittes rapport om «The regulators’s new toolkit» har en fascinerende lang liste over mulige anvendelser.

- Lovgivere har en krevende tid foran seg fordi de skal forstå hvordan ny teknologi og muligheter innenfor nye markeder, produkter og aktører skal reguleres, samtidig som de skal håndtere innbyggernes og virksomheters behov, sier Katrine Minken, partner offentlig sektor.

En av de virkelig kraftfulle verktøyene i lovgiverens nye kasse er blokkjedeteknologi. Det samme grepet som gjør det mulig å utvikle Bitcoin kan i prinsippet brukes for næringsaktører til å regulere seg selv. Blokkjeder er teknikker for å la et register ligge desentralt og oppdateres desentralt. En fisker som legger sin fangstdagbok på en blokkjede kan dokumentere hvor mye som er fanget og hvor mye som er levert. Fiskemottaket kan dokumentere hvor fisken kom fra, og vi som forbrukere kan forsikre oss om at den er fersk og fra en bærekraftig bestand. Hva er galt i å la hagen luke seg selv?

Last ned rapporten via skjemaet på denne siden.

 

Indsæt social sharing 1

Indsæt social sharing 2

Indsæt social sharing 3

Last nedDeloitte bruker opplysninger om din bruk av våre digitale kanaler (hjemmesider, nyhetsbrev, påmeldingsskjema m.m.) og seminardeltakelse for å få innsikt i hvilke av våre tjenester som kan interessere deg.

Du kan når som helst enkelt trekke tilbake samtykket du gav oss ved å melde deg av vårt nyhetsbrev via linkene du finner nederst i tilsendt mail, eller ved å sende oss en melding via vårt kontaktskjema.

Utfyllende informasjon om hvordan Deloitte behandler personopplysninger finnes i vår personvernerklæring.

 

Kontakt

Katrine Minken

Partner

[email protected] | +47 977 59 010