Crunch Time V: Finans 2025

Åtte offensive spådommer om finansverdenes fremtid

2018-08-01

Den femte delen av vår Crunch Time-serie er her. «Finance 2025» presenterer utviklingen vi forventer å se i økonomifunksjonen i årene fremover. Tilgjengelige teknologier som cloud computing, robotics, analytics, kognitive teknologier og blockchain, legger grunnlag for en raskere, bedre og billigere økonomifunksjon.

Den digitale utviklingen er med på å endre hva vi gjør og hvordan. Kontantløs betaling, selvstyrte biler og digitale medarbeidere er bare få eksempler på teknologier som i dag er blitt en naturlig del av hverdagen.

Hva har dette å si for økonomifunksjonen? Alt. Med dette som bakteppe forventer vi å se følgende endringer i økonomifunksjonen de neste syv årene:

1. «Økonomi-fabrikken»
Økt bruk av automatisering og blockchain vil resultere i berøringsløse transaksjoner.

2. Økonomifunksjonens rolle
Økonomiprosesser vil i stor grad automatiseres. Etter hvert som nye kombinasjoner av teknologi og menneskelig arbeidskraft inntar organisasjonen, stilles det helt andre krav til kompetanse blant ansatte.

3. Økonomisykluser
Periodisk rapportering vil ikke lenger drive virksomheten og beslutninger. Økonomifunksjonen vil kjennetegnes av sanntid.

4. Selvbetjening
Selvbetjening blir normen. Interaksjon blir mindre nødvendig.

5. Driftsmodeller
Nye tjenesteleveransemodeller vil vokse frem etter hvert som roboter og algoritmer inntar kontorlandskapet. Selskaper vil begynne å vurdere automatisering opp mot onshore og offshore virksomhet.

6. Ressursplanlegging
Økonomisystemer og mikrotjenester vil utfordre tradisjonell ERP. Store leverandører er i gang med å utarbeide nye løsninger.

7. Data
Økt bruk av API-er vil bidra til standardisering av data men ikke i tilstrekkelig grad. Selskaper vil fortsatt ha utfordringer med rydding av data.

8. Arbeidskraft og arbeidsplass
Ansatte vil gjøre nye ting på nye måter, som krever tverrfaglig samarbeid og fleksible ansatte.

Les rapporten via skjeamet på denne siden. De andre delene av Crunch Time-serien finner du her: 

Crunch Time IV: Blokkjeder for Finans.

Denne rapporten gjør et dypdykk i hvordan blokkjeder endrer finansorganisasjoner i hele verden. Om man ikke har forstått hva blokkjeder egentlig er, eller om forståelsen stopper ved Bitcoin, så er det kanskje på tide med en gjennomgang av teknologiens bruksområder.

Les rapporten her.

Crunch Time III: CFO-ens guide til kognitiv teknologi

Kognitive teknologier som er implementert i andre deler av virksomheten inspirerer ofte økonomifunksjonen til å lære om muligheter, eksperimentere med løsninger, og finne ut av hvordan de kan brukes. Målet, som med alle andre teknologi-initiativer i økonomi, er å skape en mer effektiv, innsiktsfull og verdiskapende økonomifunksjon som har god kontroll. Allikevel mener under halvparten av CFO-er at deres økonomifunksjoner har god nok kunnskap om mulighetene som ny teknologi gir.

Les rapporten her.

Crunch Time II: CFOs talk off the recor about finance in a digital world

Les rapporten her.

Crunch Time I: Finance in a digital world 

Les rapporten her. 
 

Indsæt social sharing 1

Indsæt social sharing 2

Indsæt social sharing 3

Last nedDeloitte bruker opplysninger om din bruk av våre digitale kanaler (hjemmesider, nyhetsbrev, påmeldingsskjema m.m.) og seminardeltakelse for å få innsikt i hvilke av våre tjenester som kan interessere deg.

Du kan når som helst enkelt trekke tilbake samtykket du gav oss ved å melde deg av vårt nyhetsbrev via linkene du finner nederst i tilsendt mail, eller ved å sende oss en melding via vårt kontaktskjema.

Utfyllende informasjon om hvordan Deloitte behandler personopplysninger finnes i vår personvernerklæring.

 

Kontakt

Oddvar Snipsøyr

Partner

[email protected] | +47 905 60 020