CFO Survey Q3 2017

14. november 2017

Norske finansdirektører speider etter faresignaler på en ellers klar horisont.

CFO-indeksen for andre halvår 2017 får en verdi på 57,4 poeng, en nedgang på 0,4 prosent fra forrige undersøkelse i april 2017. Indeksen viser at svenske finansdirektører er blitt mer positive til framtidsutsiktene og marginalt mer positive enn sine norske kolleger.

Økt trygghet
Den vedvarende optimismen vi ser stammer fra et positivt syn på egen finansiell stilling, lavere bekymring for motpartsrisiko og forventninger om økt omsetning. En nettoandel på 32 % av finansdirektørene er fortsatt optimistiske til de finansielle utsiktene, tallet er ned fra 40 % under forrige undersøkelse i april 2017.
 
Optimismen faller i detaljhandel og produksjonssektoren
Vi ser et kraftig fall i optimismen innenfor detaljhandel og produksjonssektorer. Dette kan trolig forklares med skuffende makroøkonomiske tall innenfor disse industriene over de siste månedene. Detaljhandelen sliter også med kraftig konkurranse og dårlige marginer, mens produksjonssektoren forventer en økning i fusjoner og oppkjøp i tiden fremover.
 
Blant de mest optimistiske sektorene finner vi TMT (Telecom, Media and Technology) og den finansielle sektoren (bank, finans og forsikring), hvor nettoandelen av optimistiske CFOer ligger på henholdsvis 86% og 41%, opp med 53 og 31 prosentpoeng siden forrige undersøkelse.
 
Fokus endres mot mer ekspansive vekststrategier
Finansdirektører er kjente for å ofte velge trygge og konservative vekststrategier, men nå ser vi at flere tar sikte på å vokse innen nye markeder og utvikling av nye produkter og tjenester. Faktorer som støtter dette skiftet er høye CAPEX-forventninger, sterke intensjoner om å prioritere oppkjøp (høyeste nettoandel registrert) og gjeldsreduksjon til under historisk gjennomsnitt.
 
Kapitalmarkedene er åpne og det er ingen uro for økt rente
Banklån er fortsatt det mest attraktive finansieringsalternativet. Samtidig ser vi at obligasjons- og egenkapitalsfinansiering er mer tilgjengelig sammenlignet med første kvartal 2017.
 
62 % av finansdirektørene forventer at rentesatsen forblir uendret. Selv om rentesatsen skulle øke har majoriteten av finansdirektørene til hensikt å holde sin strategi uendret.
 

Les mer i rapporten via skjemaet på denne siden.

Tidspunkt Torsdag 13. august 2015 kl. 18.00
Sted Restaurant FIAT Kongens Nytorv 18 , 1050 København K

Last ned innholdetDu kan når som helst enkelt trekke tilbake samtykket du gav oss ved å enten melde deg av vårt nyhetsbrev via linkene du finner nederst i tilsendt mail, eller ved å sende oss en melding via vårt kontaktskjema.

Deloitte bruker opplysninger om din bruk av våre digitale kanaler (våre hjemmesider, nyhetsbrev, påmeldingsskjema m.m.) og seminardeltakelse for å få innsikt i hva som interesserer deg av våre tjenester. Du kan når som helst deaktivere dette her.

Utfyllende informasjon om hvordan Deloitte behandler personopplysninger finnes i vår personvernerklæring.

 

Har du spørsmål? Ta kontakt

Andreas Enger

Partner

[email protected] | +47 901 31 228

 
 

Ragnar Nesdal

Partner

[email protected] | +47 958 80 105