Norske CFO-er er mindre optimistiske, men har troen på eget selskap

CFO Survey - Q3 2019

2019-10-11

Norske finansdirektører er mindre optimistiske enn for seks måneder siden, men har fortsatt høye forventninger til fremtidige investeringer.

Føler press om grønn omstilling

I år har vi for første gang spurt hva CFO-ene gjør konkret med tanke på grønn omstilling, og hvor føler de presset fra.

- Det er ikke overraskende at de føler press fra kunder og ansatte, men interessant nok så føler de ganske lite press fra finansbransjen, sier Thomas Eitzen, Chief Analyst, Fixed Income i SEB.

- Og så er det interessant å se at mange er i gang med måling og rapportering rundt hva man gjør på bærekraft og klimaområdet, og dette med integrert rapportering er jo blitt en trend som mange er opptatt av. Mange jobber med å effektivisere sin ressursbruk for å redusere klimaavtrykket, samtidig som det er med på å redusere kostnader, forteller Gaaseide.

Hovedfunn

Høyere kostnader presser marginene ned
Undersøkelsen viser at finansdirektørene forventer økte inntekter, men forventningene om økte marginer er ned fra forrige undersøkelse, Respondentene svarer også at de er mindre bekymret for etterspørsel, men mer bekymret for økte lønnskostnader som presser marginene.

Detaljhandel mer optimistiske enn på lenge
De siste årene har vi observert at finansdirektørene i detaljhandel har hatt det tøft, med høye strømpriser, økte renter og høy inflasjon som har satt en demper på kjøpekraften hos norske husholdninger. I undersøkelsen ser vi en økt optimisme i denne bransjen, trolig grunnet en god fart på norsk økonomi, lav rentebane og fallende arbeidsledighet som fører til økt kjøpekraft.

Finansdirektørene er engasjerte rundt klimautslipp
CFO-ene føler press fra interne og eksterne aktører til å utføre tiltak mot klimautslipp. Aller størst er presset fra kunder, ansatte og ledelsen, som har ført til at 59 prosent av selskapene måler og vurderer sine klimautslipp og risikoen for sitt selskap sett opp mot klimautfordringene. I tillegg ser vi at norske selskaper justerer ressursbruken sin, hvor de i tillegg til å redusere utslipp også sparer kostnader.

Les mer i Deloitte og SEBs nyeste utgave av CFO Survey, som kan lastes ned via skjemaet på denne siden.

Indsæt social sharing 1

Indsæt social sharing 2

Indsæt social sharing 3

Last nedDeloitte bruker opplysninger om din bruk av våre digitale kanaler (hjemmesider, nyhetsbrev, påmeldingsskjema m.m.) og seminardeltakelse for å få innsikt i hvilke av våre tjenester som kan interessere deg.

Du kan når som helst enkelt trekke tilbake samtykket du gav oss ved å melde deg av vårt nyhetsbrev via linkene du finner nederst i tilsendt mail, eller ved å sende oss en melding via vårt kontaktskjema.

Utfyllende informasjon om hvordan Deloitte behandler personopplysninger finnes i vår personvernerklæring.

 

Kontakt

Sjur Gaaseide

CEO, Deloitte Norge

[email protected] | +47 952 68 720

 
 

Ragnar Nesdal

Partner

[email protected] | +47 958 80 105